Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z chałwą i truskawkamiPrzygotowanie spodu:
Jedno opakowanie galaretki rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Wystudzić. W tym czasie roztopić masło w rondelku, lekko przestudzić.
Masło połączyć z rozkruszonymi na drobno ciasteczkami.
Ciasteczkowym spodem wylepić tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Odłożyć do lodówki.
Przygotowanie masy:
Mascarpone dokładnie wymieszać z cukrem z wanilią, cukrem pudrem i pokruszoną chałwą. Stopniowo, ciągle miksując dodawać do niego zimną galaretkę.
Wykładanie masy serowej i truskawek do formy:
Truskawki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, usunąć szypułki. Połowę z nich przekroić na pół.
Na spód z ciasteczek wyłożyć połowę masy serowej i poukładać połówki truskawek.
Kończenie sernika:
Wyłożyć pozostałą masę serową, poukładać całe truskawki. Odłożyć do lodówki. Drugą z galaretek rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku.
Tężejącą wylać stopniowo na wierzch sernika. Deser odłożyć na noc do lodówki do stężenia. Smacznego!
halina
Bo