Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z pierniczkami
Ciasto: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając cukier. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać przyprawę do pierników, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy i średnicy 20 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut. Masa serowa: Żelatynę wymieszać w 100 ml zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z serkiem. Dodać kilka kropel aromatu i miksując wlewać płynną żelatynę. Masę serową wyłożyć na zimne ciasto, ozdobić pierniczkami, skórką pomarańczową i listkami mięty. Włożyć do lodówki, schłodzić.