Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sernik na zimno z pierniczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sernik na zimno z pierniczkami jest smaczny i bardzo łatwy do przygotowania. Ser z piernikami to ciekawe połączenie.

Sernik na zimno z pierniczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z pierniczkami

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 40 dag serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • aromat pomarańczowy
  • 2 łyżki żelatyny
  • Pozostałe składniki:
  • pierniczki w czekoladzie
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • liście mięty
  • masło
  • bułka tarta

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z pierniczkami
Ciasto: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając cukier. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać przyprawę do pierników, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy i średnicy 20 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut. Masa serowa: Żelatynę wymieszać w 100 ml zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z serkiem. Dodać kilka kropel aromatu i miksując wlewać płynną żelatynę. Masę serową wyłożyć na zimne ciasto, ozdobić pierniczkami, skórką pomarańczową i listkami mięty. Włożyć do lodówki, schłodzić.
Sernik na zimno z pierniczkami
Do sztywno ubitej piany z białek dodawać po 1 żółtku
Sernik na zimno z pierniczkami
Następnie połączyć z kakao przyprawą i proszkiem do pieczenia
Sernik na zimno z pierniczkami
Delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy
Sernik na zimno z pierniczkami
Przygotowaną masę serową wyłożyć na zimne ciasto