Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z galaretkami
Galaretki kolorowe rozpuścić każdą w szklance gotowanej wody, wylać do płaskiego naczynia, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe kolorowe galaretki pokroić w kostkę.
Następne wiśniowe galaretki rozpuścić w 800 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, ostudzić.
Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka waniliowego, dalej ubijać. Następnie wlać żelatynę, zmiksować.
Do masy serowej włożyć kostki galaretek, lekko łyżką wymieszać. Tortownicę wyłożyć herbatnikami, wylać masę serową , odstawić do zastygnięcia.
Wierzch sernika zalać galaretką wiśniową, odstawić do lodówki nacałą noc.
Następne wiśniowe galaretki rozpuścić w 800 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, ostudzić.
Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka waniliowego, dalej ubijać. Następnie wlać żelatynę, zmiksować.
Do masy serowej włożyć kostki galaretek, lekko łyżką wymieszać. Tortownicę wyłożyć herbatnikami, wylać masę serową , odstawić do zastygnięcia.
Wierzch sernika zalać galaretką wiśniową, odstawić do lodówki nacałą noc.
lalunia