czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Tort orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Uwielbiam orzechy, dlatego na swoje urodziny przygotowałam tort orzechowy z orzechowym biszkoptem i orzechowym kremem :D

Tort orzechowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort orzechowy

biszkopty:

  • biszkopt orzechowy:
  • jajka 7 szt
  • cukier kryształ 3/4 szkl
  • mąka pszenna 10 dkg
  • orzechy laskowe 18 dkg
  • sól 1 szczypta
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • biszkopt jasny:
  • jajka 3 szt
  • cukier kryształ 6 łyżek
  • mąka pszenna 6 łyżek
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

krem:

dodatkowo:

  • do nasączenia
  • zaparzona mocna kawa 1 szkl
  • spirytus 1 kieliszek
  • do dekoracji:
  • śmietana 30 % 300 ml
  • orzechy włoskie
  • pralinki czekoladowe
  • wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy

ETAP 1:

Tort orzechowy
Jasny biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec na tej samej tortownicy przez max. 20 minut.

Obrane orzechy laskowe zmielić, żółtka ubić z cukrem pudrem, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek wsypać orzechy, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z białkami.

Masę wylać na tortownicę o średnicy 24 cm, i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.

ETAP 2:

Tort orzechowy
Oba biszkopty przekroić na dwa krążki :)

Biszkopty wystudzić.

ETAP 3:

Tort orzechowy
Masło utrzeć na puch i połączyć z wystudzonymi orzechami, na koniec wlać spirytus.

Orzechy włoskie zmielić. Mleko z cukrem wymieszać i gotować przez około 15 minut, wsypać orzechy i gotować jeszcze 10-15 minut aż krem zgęstnieje.

Krem orzechowy wystudzić.

ETAP 4:

Tort orzechowy

Biszkopty nasączać kawę z alkoholem i przekładać kremem. Dekoracja - kremówkę ubić i rozsmarować na bokach i wierzchu tortu.

Boki udekorować wiórkami czekoladowymi, a wierzch orzechami i pralinami. Schłodzić. Smacznego :)