Sposób przygotowania:
Tort orzechowyETAP 1:
Obrane orzechy laskowe zmielić, żółtka ubić z cukrem pudrem, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek wsypać orzechy, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z białkami.
Masę wylać na tortownicę o średnicy 24 cm, i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.
ETAP 2:
Biszkopty wystudzić.
ETAP 3:
Orzechy włoskie zmielić. Mleko z cukrem wymieszać i gotować przez około 15 minut, wsypać orzechy i gotować jeszcze 10-15 minut aż krem zgęstnieje.
Krem orzechowy wystudzić.
ETAP 4:
Biszkopty nasączać kawę z alkoholem i przekładać kremem. Dekoracja - kremówkę ubić i rozsmarować na bokach i wierzchu tortu.
Boki udekorować wiórkami czekoladowymi, a wierzch orzechami i pralinami. Schłodzić. Smacznego :)