Sposób przygotowania:
Sernik na zimno truskawkowym musem
Umyte truskawki zmiksować ze śmietaną. Wlać rozpuszczoną i schłodzoną galaretkę truskawkową. Na środku tortownicy o średnicy 20 cm ustawić okrą zabezpieczony folią spożywczą ( u mnie foremka ) i w środek wstawić coś cięższego. Przygotowany mus wlać między ściankę tortownicy a foremki i wstawić blaszkę do lodówki aby mus się dobrze ściął.
Gdy się zetnie tortownicę o średnicy 23 cm na dnie wyłożyć biszkoptami. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, potem odlać wodę i na maleńkim ogniu podgrzewać ją do momentu rozpuszczenia. Serek wyłożyć do naczynia, dodać jogurt i cukier do smaku, dokładnie zmiksować. Wlać żelatynę, wymieszać.
Tortownicę z musem wyjąć z lodówki. Na dno tortownicy z biszkoptami wylać trochę masy serowej i wstawić do lodówki aby się lekko ścięło. Należy jednak kontrolować czy reszta masy nie gęstnieje. Wyjąć formę z lodówki, delikatnie na środku umieścić koło z musu i zalać resztą masy.
Ponownie wstawić do lodówki do ścięcia. Gdy masa się zetnie na górze ułożyć pokrojone truskawki i zalać schłodzoną galaretką. Znów schłodzić do ścięcia galaretki.
Gdy się zetnie tortownicę o średnicy 23 cm na dnie wyłożyć biszkoptami. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, potem odlać wodę i na maleńkim ogniu podgrzewać ją do momentu rozpuszczenia. Serek wyłożyć do naczynia, dodać jogurt i cukier do smaku, dokładnie zmiksować. Wlać żelatynę, wymieszać.
Tortownicę z musem wyjąć z lodówki. Na dno tortownicy z biszkoptami wylać trochę masy serowej i wstawić do lodówki aby się lekko ścięło. Należy jednak kontrolować czy reszta masy nie gęstnieje. Wyjąć formę z lodówki, delikatnie na środku umieścić koło z musu i zalać resztą masy.
Ponownie wstawić do lodówki do ścięcia. Gdy masa się zetnie na górze ułożyć pokrojone truskawki i zalać schłodzoną galaretką. Znów schłodzić do ścięcia galaretki.