Sposób przygotowania:
Podwójny tort śmietanowy
Biszkopty - białka jajek zmiksować z cukrem kryształem na sztywną pianę, połączyć z żółtkami, a następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i dodać pozostałe sypkie składniki. Każdy z biszkoptów piec w tortownicy i średnicy 24 cm przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
Kiedy biszkopty wystygną dociąć je i dopasować do siebie tak, żeby jeden nachodził na drugi. Następnie przekroić biszkopty na 3 krążki.
Jasny krem: Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i od razu połączyć z ciepłą żelatyną. Wystudzić. Kremówkę ubić i zmiksować z zimnym budyniem. Jasny biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń, przełożyć kremem i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami z puszki.
Ciemny krem: Kakao zalać niewielką ilością wrzątku, żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić i zmiksować z wystudzonym kakaem i żelatyną. Ciemny biszkopt nasączyć kawą i przełożyć kakaową śmietaną.
Polewa: Żelatynę na polewę zalać wodą i rozpuścić, resztę składników wrzucić do garnuszka i zagotować, wlać ciepłą żelatynę i wymieszać. Wystudzić i udekorować wierzch ciemnego tortu.
Na wierzchu jasnego tortu rozsmarować ubitą na sztywno śmietanę.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i polać wierzch białego tortu oraz zamoczyć w niej połówki truskawek. Torty udekorować według uznania. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.
Kiedy biszkopty wystygną dociąć je i dopasować do siebie tak, żeby jeden nachodził na drugi. Następnie przekroić biszkopty na 3 krążki.
Jasny krem: Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i od razu połączyć z ciepłą żelatyną. Wystudzić. Kremówkę ubić i zmiksować z zimnym budyniem. Jasny biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń, przełożyć kremem i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami z puszki.
Ciemny krem: Kakao zalać niewielką ilością wrzątku, żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić i zmiksować z wystudzonym kakaem i żelatyną. Ciemny biszkopt nasączyć kawą i przełożyć kakaową śmietaną.
Polewa: Żelatynę na polewę zalać wodą i rozpuścić, resztę składników wrzucić do garnuszka i zagotować, wlać ciepłą żelatynę i wymieszać. Wystudzić i udekorować wierzch ciemnego tortu.
Na wierzchu jasnego tortu rozsmarować ubitą na sztywno śmietanę.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i polać wierzch białego tortu oraz zamoczyć w niej połówki truskawek. Torty udekorować według uznania. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.