Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Sernik na zimno z papają

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny sernik na bazie moich ulubionych serków włoskich. Jest puszysty i bardzo delikatny w smaku, błyskawicznie znika z talerza i każdy prosi o dokładkę.

Sernik na zimno z papają

Składniki:

Sernik na zimno z papają

 

  • 1 kg serków typu włoskiego
  • 1 dojrzała papaja
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z papają

1. Tortownicę (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i biszkoptami.


2. Serki zmiksować z cukrami na gładką masę bez grudek. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Powoli, ciągle miksując wlać do masy serowej. Masę wyłożyć ostrożnie łyżką na biszkopty, wygładzić. Papaję obrać, usunąć pestki. Pokroić w półplasterki i udekorować sernik. Ciasto odłożyć do lodówki. 


3. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężejącą zalać ciasto. Odłożyć na noc do lodówki, aby ciasto ładnie stężało.