Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Ryba po turecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To danie obowiązkowo gości na moim stole, przy wszelkich uroczystościach i imprezach. Ryba w połączeniu z brzoskwiniami w słodko-kwaśnym sosie smakuje każdemu.

Ryba po turecku

Składniki:

Ryba po turecku

 

  • 1 kg mrożonych filetów z mintaja
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 mały (200g) ketchup łagodny
  • 1/2 saszetka dobrej jakości przyprawy do ryb
  • 2 papryki czerwone
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • ok 4 łyżki mąki
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba po turecku

Doprawianie ryby

Ryba po turecku
Doprawione płaty mintaja przed usmażeniem

Rybę rozmrozić przez noc w lodówce. Umyć, osuszyć dokładnie i natrzeć przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut.

Przygotowanie sosu

Ryba po turecku
Słodko-kwaśny sos do mintaja w trakcie przygotowania

Pokrojoną w pióra cebulę wrzucić na rozgrzany olej i doprawić przyprawą uniwersalną. Zeszklić na rumiano.

Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, syrop z brzoskwiń i ketchup. Wymieszać, poddusić 10 minut na wolnym ogniu.

Doprawić sos pieprzem i jeśli brzoskwinie były kwaskowe, płaską łyżeczką cukru. Zamieszać i zdjąć z ognia.

Smażenie ryby

Ryba po turecku
Filety z mintaja w trakcie smażenia na patelni

Płaty mintaja podzielić na pół, obtaczać w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.

Na dnie miski układać warstwami 2 kawałki mintaja, sos, mintaj, sos, mintaj sos. Smacznego!


Tagi:

danie ryba owoce