Sposób przygotowania:
Ryba po tureckuDoprawianie ryby

Rybę rozmrozić przez noc w lodówce. Umyć, osuszyć dokładnie i natrzeć przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut.
Przygotowanie sosu

Pokrojoną w pióra cebulę wrzucić na rozgrzany olej i doprawić przyprawą uniwersalną. Zeszklić na rumiano.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, syrop z brzoskwiń i ketchup. Wymieszać, poddusić 10 minut na wolnym ogniu.
Doprawić sos pieprzem i jeśli brzoskwinie były kwaskowe, płaską łyżeczką cukru. Zamieszać i zdjąć z ognia.
Smażenie ryby

Płaty mintaja podzielić na pół, obtaczać w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
Na dnie miski układać warstwami 2 kawałki mintaja, sos, mintaj, sos, mintaj sos. Smacznego!