kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Sernik na zimno z ricotty i sera twarogowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny sernik na zimno. Przygotowany z dwóch rodzajów sera, truskawek i galaretek owocowych. Polecam na deser.

Sernik na zimno z ricotty i sera twarogowego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na zimno z ricotty i sera twarogowego

Na masę :

  • 250 gram sera ricotta
  • 250 gram sera twarogowego
  • 1 galaretka cytrynowa ( 0,5 l )
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Pozostałe składniki :

  • 2 galaretki truskawkowe ( 0,5 l )
  • 400 ml gorącej wody
  • herbatniki
  • truskawki
  • keksówka 27 x 8 x 8
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z ricotty i sera twarogowego
Galaretkę cytrynową wsypujemy do gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy. Do gorącej wody wsypujemy galaretki truskawkowe i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do ostudzenia.

Truskawki myjemy i odsączamy z wody.

Blaszkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy herbatniki. Do miski wkładamy serki i dolewamy tężejącą galaretkę cytrynową, miksujemy do połączenia i przekładamy do blaszki na herbatniki. Blaszkę wstawiamy do lodówki.

Od truskawek odrywamy szypułki i kroimy na połówki, układamy na stężonej masie serowej. Na wierzch ciasta wlewamy półpłynną galaretkę truskawkową i wstawiamy do lodówki
Sernik na zimno z ricotty i sera twarogowego
Galaretki truskawkowe wsypujemy do gorącej wody i mieszamy.
Sernik na zimno z ricotty i sera twarogowego
Umyte i odsączone truskawki kroimy na połówki
Sernik na zimno z ricotty i sera twarogowego
Blaszkę keksówkę wykładamy folią aluminiową.