Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami i suszonymi morelamiI
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Następnie podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zasypać ksylitolem, cynamonem i dodać wodę. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 10 - 15min, mieszając co jakiś czas.
II
Morele pokroić na cienkie paski, dodać rodzynki i wszystko razem wrzucić do jabłek. Smażyć kolejne 5 - 10 min, aż cały sok odparuje.
III
W międzyczasie gdy jabłka się smażą, z podanych składników w przepisie zagnieść ciasto. Białka odstawić na później. Włożyć na 0.5h do lodówki. Po tym czasie wybrać i 1/3 ciasta odkroić i zostawić na wierzch. Pozostałym ciastem wyłożyć formę do tarty i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180st C przez 20min. Po tym czasie wyjąć i na wierzch wyłożyć masę z jabłek.
IV
Z białek ubić pianę i wysmarować nią wierzch tarty. Z pozostałego ciasta zrobić ruloniki i ułożyć na wierzchu w kratkę. W każdy kwadracik dać kawałek orzecha. Posypać cukrem z cynamonem. Tak przygotowaną tartę ponownie włożyć do piekarnika i piec 25 - 30min w tej samej temperaturze. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Smacznego!
gosiapiotrek23