AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Tarta z jabłkami i suszonymi morelami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna tarta z jabłkami i suszonymi morelami, wzmocniona smakiem cynamonu i rodzynek a także pieczonymi orzechami włoskimi. Kto chciałby się oprzeć takiej obfitości smaków?

Tarta z jabłkami i suszonymi morelami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z jabłkami i suszonymi morelami

Spód:

Farsz:

  • 6 zielonych średnich jabłek
  • 6 łyżek ksylitolu lub cukru
  • 10 suszonych moreli
  • garść rodzynek (u mnie mix)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka cynamonu

Wierzch:

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami i suszonymi morelami

I

Tarta z jabłkami i suszonymi morelami
Jabłka smażyć z ksylitolem i cynamonem i odrobiną wody.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Następnie podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zasypać ksylitolem, cynamonem i dodać wodę. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 10 - 15min, mieszając co jakiś czas.

II

Tarta z jabłkami i suszonymi morelami
Morele pokroić w drobne paseczki i wraz z rodzynkami dodać do jabłek.

Morele pokroić na cienkie paski, dodać rodzynki i wszystko razem wrzucić do jabłek. Smażyć kolejne 5 - 10 min, aż cały sok odparuje.

III

Tarta z jabłkami i suszonymi morelami
Masa z jabłek, moreli i rodzynek wygląda przepysznie.

W międzyczasie gdy jabłka się smażą, z podanych składników w przepisie zagnieść ciasto. Białka odstawić na później. Włożyć na 0.5h do lodówki. Po tym czasie wybrać i 1/3 ciasta odkroić i zostawić na wierzch. Pozostałym ciastem wyłożyć formę do tarty i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180st C przez 20min. Po tym czasie wyjąć i na wierzch wyłożyć masę z jabłek.

IV

Tarta z jabłkami i suszonymi morelami
Tarta z pianą na wierzchu i cukrem z cynamonem.

Z białek ubić pianę i wysmarować nią wierzch tarty. Z pozostałego ciasta zrobić ruloniki i ułożyć na wierzchu w kratkę. W każdy kwadracik dać kawałek orzecha. Posypać cukrem z cynamonem. Tak przygotowaną tartę ponownie włożyć do piekarnika i piec 25 - 30min w tej samej temperaturze. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Smacznego!