SUPERPRZEPIS

Tarta rafaello z truskawkami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Tarta rafaello z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Pyszna truskawkowa tarta wypełniona budyniowym kremem rafaello. Nie tylko cieszy oko ale także podniebienie.

Składniki:

Tarta rafaello z truskawkami

kruche ciasto

krem rafaello

 

  • oraz
  • truskawki do dekoracji
  • cukrowe kuleczki

Sposób przygotowania:

Tarta rafaello z truskawkami
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać zimne pokrojone masło oraz żołtko. Zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę. Na dnie nakłuć widelcem aby ciasto nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec spód aż będzie pięknie przyrumieniony, ok 20 minut, funkcja góra-dół. Upieczony spód wystudzić.

Przygotować krem. Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka dodać cukier i zagotować. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru, nastepnie dodać 1 szklankę mleka oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dokładnie wymieszać. Gdy mleko w garnku się zagotuje wlać zawiesinę i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować.

Na wystudzony spód wyłożyć krem*. Udekorować truskawkami, wedle uznania pokrojonymi na połówki, plasterki lub też całymi. Gotową tartę schłodzić.

*Krem zrobiłam według sprawdzonych proporcji na ciasto rafaello. Na tartę wyłożyłam cały jednak było go ciut przy dużo jak na takie cienkie ciasto. Polecam z 5-6 łyżek kremu odłożyć i zjeść z biszkoptami albo zrobić jakiś deser w pucharku przełożony owocami i ciastkiem.
Tarta rafaello z truskawkami
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać zimne pokrojone masło oraz żołtko. Zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę. Na dnie nakłuć widelcem aby ciasto nie wyrosło.
Tarta rafaello z truskawkami
Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka dodać cukier i zagotować. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru, nastepnie dodać 1 szklankę mleka oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dokładnie wymieszać. Gdy mleko w garnku się zagotuje wlać zawiesinę i ugotować budyń. Wystudzić.
Tarta rafaello z truskawkami
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować.
Tarta rafaello z truskawkami
Na wystudzony spód wyłożyć krem. Udekorować truskawkami, wedle uznania pokrojonymi na połówki, plasterki lub też całymi. Gotową tartę schłodzić.