Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z pianką i jagodami
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem oraz drożdżami. Dodaję żółtka, śmietanę, cukry oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x24cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wykładam na godzinę do zamrażalnika.
2. Na ciasto na blaszce wykładam jagody. Owoce posypuję cukrem i cukrem waniliowym.
3. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładam na jagody. Wyrównuję.
4. Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Na ciasto na blaszce wykładam jagody. Owoce posypuję cukrem i cukrem waniliowym.
3. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładam na jagody. Wyrównuję.
4. Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
SylaUla
gosiapiotrek23