Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto kruche z pianką i jagodami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto kruche z pianką i jagodami- doskonały deser d o kawy lub herbaty. Do przygotowania w kilka chwil.

Ciasto kruche z pianką i jagodami

Składniki:

Ciasto kruche z pianką i jagodami

ciasto

  • ½ kg mąki,
  • 200g masła,
  • 4 żółtka,
  • 20g drożdży,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

pianka

dodatkowo

  • 2 łyżki bułki tartej,
  • ½ kg jagód świeżych lub mrożonych,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z pianką i jagodami
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem oraz drożdżami. Dodaję żółtka, śmietanę, cukry oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x24cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wykładam na godzinę do zamrażalnika.

2. Na ciasto na blaszce wykładam jagody. Owoce posypuję cukrem i cukrem waniliowym.

3. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładam na jagody. Wyrównuję.

4. Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni.