aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sernik na zimno z polewą czekoladową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Delikatny, wprost rozpływający się w ustach sernik na zimno z rodzynkami. Całość przykryta aksamitną polewą czekoladową.

Sernik na zimno z polewą czekoladową Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik na zimno z polewą czekoladową

 

  • 1 duże op. herbatników kakaowych
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 garście rodzynek
  • 2 łyżki żelatyny

 

  • POLEWA:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z polewą czekoladową
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i wsypujemy cukier puder. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż śmietana będzie sztywna. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i zostawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy przez 2 sekundy w mikrofali.

Malutkim strumieniem wlewamy do ubitej śmietany intensywnie miksując. Na koniec dodajemy serek homogenizowany i lekko miksujemy.

Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Na dnie naczynia układamy herbatniki, na nie wykładamy masę serową i ponownie przykrywamy ją herbatnikami lekko dociskając.

Sernik wstawiamy do lodówki. Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i zagotowujemy ją, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.

Na koniec dodajemy masło i ponownie mieszamy polewę. Przestygniętą polewę wykładamy na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.  
Sernik na zimno z polewą czekoladową
Do ubitej śmietany z cukrem pudrem, żelatyną i serkiem dodajemy rodzynki i lekko mieszamy.
Sernik na zimno z polewą czekoladową
Na spód wyłożony z herbatników wykładamy masę serową.
Sernik na zimno z polewą czekoladową
W kubku rozpuszczamy czekoladę w kremówce. Na koniec dodajemy masło.
Sernik na zimno z polewą czekoladową
Masę serową przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Sernik na zimno z polewą czekoladową
Sernik polewamy przestygniętą polewą czekoladową.