katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Miodownik z masą kajmakową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne ciasto pomimo że przypiekł mi się jeden blat to ciasto i tak było smaczne. Zniknęło bardzo szybko.

Miodownik z masą kajmakową

Składniki:

Miodownik z masą kajmakową

 

  • Ciasto:
  • mąka 3 szkl
  • jajka 2 szt
  • śmietana 2 łyżki
  • masło albo margaryna 1/2 kostki
  • cukier 1/2 szkl
  • miód 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1łyżeczka
  • soda 1/2 łyżeczki
  • krem:
  • budyń śmietankowy 1 op
  • mleko 2 szkl
  • mąka 2 łyżki
  • cukier ok 3 łyżki
  • masło ok 3/4 kostki
  • dodatkowo;
  • orzechy pokrojone ok 1 1/2 szkl
  • masło 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Miodownik z masą kajmakową
Zagniatamy składniki na ciasto i dzielimy na połowy. Pieczemy dwa jednakowej wielkości blaty po ok 15 min każdy w 180 stopniach i studzimy.

Budyń z mąką i cukrem rozprowadzamy w części mleka pozostałe gotujemy. Dodajemy rozprowadzony budyń i gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie miksujemy z masłem.

Na patelnię wrzucamy orzechy i masło dusimy czy obsmażamy ok10 min. Studzimy. Na jeden blat wykładamy przygotowaną masę budyniową i wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy.

Na wierzch wykładamy masę kajmakową ( można ją zmiksować z masłem)rozsmarowujemy i zasypujemy orzechami.

Schładzamy.