Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z truskawkową piankąPrzygotowanie masy serowej :
2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Serek miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zmiksowane truskawki, miksujemy na końcu dodajemy tężejącą galaretkę truskawkową.
Przygotowanie pianki truskawkowej :
Zmiksowane truskawki przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na ogniu do lekkiego zawrzenia. Następnie wsypujemy galaretki w proszku i ciągle mieszamy trzymając truskawki na małym ogniu ok. 3 min. Następnie ściągamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Etap końcowy :
Na upieczonym biszkopcie rozsmarowujemy konfiturę truskawkową. Następnie wykładamy tężejącą masę z serka. Wkładamy na chwilkę do lodówki do stężenia. Następnie na masę serową wylewamy tężejącą piankę z truskawek. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.