alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Sernik na zimno z galaretką z musem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sernik na zimno z pyszną galaretką z dodatkiem musu jeżynowo - malinowego.

Sernik na zimno z galaretką z musem

Składniki:

Sernik na zimno z galaretką z musem

 

  • Spód
  • 225 g ciastka digestive
  • 100 g masła
  • Masa sernikowa
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 250 ml zimnej kremówki
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki żelatyny
  • Galaretka z musem
  • 1 szt galaretka malinowa
  • 80 g jeżyn
  • 120 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • maliny i jeżyny do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z galaretką z musem
Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski dodać cukier puder i esencję waniliową,wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatyną namoczyć i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników i odłożyć do stężenia do lodówki. Do malin i jeżyn dodać cukier i gotować około 4-5 minut. Przelać na sitko i przetrzeć. Jeśli mamy mniej niż pół litra musu uzupełnić wodą. Zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę ,dokładnie wymieszać i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Sernik bardzo dobrze schłodzić.Tortownica o średnicy 23 cm.