Sposób przygotowania:
Sernik z chałwą
Robimy spód: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, podgrzewamy razem.
Studzimy. Jajka ubijamy mikserem, miksujemy z kremem czekoladowym. Miksujemy z mąką i cukrem wanilinowym. Ciasto pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Studzimy.
Robimy masę serowo - chałwową: żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Żółtka ubijamy na parze, dodajemy kremówkę, cukier, cukier wanilinowy. Dodajemy żelatynę, mieszamy dalej. Zdejmujemy masę z ognia. Dodajemy ser. Kiedy masa nieco zgęstnieje, dodajemy pokruszoną chałwę i wiórki ze startej czekolady. Całość wylewamy na spód, wstawiamy do lodówki, chłodzimy ok. 2 godzin.
Galaretkę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Maliny blendujemy.
Masę malinową rozsmarowujemy na cieście, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Studzimy. Jajka ubijamy mikserem, miksujemy z kremem czekoladowym. Miksujemy z mąką i cukrem wanilinowym. Ciasto pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Studzimy.
Robimy masę serowo - chałwową: żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Żółtka ubijamy na parze, dodajemy kremówkę, cukier, cukier wanilinowy. Dodajemy żelatynę, mieszamy dalej. Zdejmujemy masę z ognia. Dodajemy ser. Kiedy masa nieco zgęstnieje, dodajemy pokruszoną chałwę i wiórki ze startej czekolady. Całość wylewamy na spód, wstawiamy do lodówki, chłodzimy ok. 2 godzin.
Galaretkę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Maliny blendujemy.
Masę malinową rozsmarowujemy na cieście, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.