Sposób przygotowania:
Sernik z chałwą
SPÓD: Do miski odważamy wyżej wymienione składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy i wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Nakłuwamy widelcem. MASA SEROWA: Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka. Miksujemy dokładnie. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy. Gdy masa jest puszysta dodajemy mąkę połączoną z budyniem. Ponownie mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy białka na puszystą piane. Otrzymaną pianę łączymy z masą serową.Chałwę kroimy w kostkę (o boku ok 1- 1,5 cm). Gotowy ser wylewamy porcjami na ciemne ciasto. Co wylaną porcje wykładamy warstwę pokrojonej chałwy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę w 180°C. Upieczony studzimy.WYKOŃCZENIE: •czekolada do dekoracji Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach przegotowanej wody. Śmietankę przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy do niej pokruszoną chałwę. Całość podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia chałwy. Pod koniec wlewamy żelatynę. Ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przestudzoną polewę wykładamy na wystudzony sernik. Wierzch dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Sernik odstawiamy do chłody by polewa zastygła.
marietta