jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sernik z chałwą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Niewątpliwie to ciasto podbiło serca moich domowników. Sernik z kawałkami chałwy i mocno chałwowa polewa to raj dla podniebienia.

Sernik z chałwą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z chałwą

 

  • Tortownica o średnicy 24 cm
  • Spód:
  • 15 dag mąki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 8 dag margaryny,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 żółtka,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera (3 razy mielonego)
  • 3/4 kostki masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 7 jajek,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki mąki krupczatki,
  • 300 gram chałwy sezamowej o smaku waniliowym
  • Wykończenie (polewa chałwowa):
  • 250 gram chałwy,
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%,
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny,
  • czekolada do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Sernik z chałwą
SPÓD: Do miski odważamy wyżej wymienione składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy i wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Nakłuwamy widelcem. MASA SEROWA: Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka. Miksujemy dokładnie. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy. Gdy masa jest puszysta dodajemy mąkę połączoną z budyniem. Ponownie mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy białka na puszystą piane. Otrzymaną pianę łączymy z masą serową.Chałwę kroimy w kostkę (o boku ok 1- 1,5 cm). Gotowy ser wylewamy porcjami na ciemne ciasto. Co wylaną porcje wykładamy warstwę pokrojonej chałwy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę w 180°C. Upieczony studzimy.WYKOŃCZENIE: •czekolada do dekoracji Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach przegotowanej wody. Śmietankę przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy do niej pokruszoną chałwę. Całość podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia chałwy. Pod koniec wlewamy żelatynę. Ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przestudzoną polewę wykładamy na wystudzony sernik. Wierzch dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Sernik odstawiamy do chłody by polewa zastygła.
Sernik z chałwą
Składniki ciasta kruchego umieszczamy w misce. Zagniatamy ciasto
Sernik z chałwą
Przygotowana chałwę kroimy w kostkę o boku około 1-1,5 cm
Sernik z chałwą
Masę serowa wylewamy na ciasto kruche. Dodajemy chałwę
Sernik z chałwą
Składniki polewy rozpuszczamy na wolnym ogniu