Sposób przygotowania:
Sernik z chałwą
Na blaszkę wyłożoną papierem (23x28), wykładam herbatniki.
Masło ucieram z cukrem i żółtkami. Do utartych dodaję porcjami ser i nadal ucieram.
Mąkę i budynie przesiewam i dodaję do masy serowej. Całość ucieram.
Osobno ubijam białka ze szczyptą soli, na sztywno. Dodaję na koniec do sera, mieszam już łyżką.
Połowę ciasta wykładam na herbatniki. Chałwę kroję na mniejsze kawałki, układam na masie serowej, przykrywam resztą sera.
Sernik piekę godzinę w 180 st. C.
Po upieczeniu lekko studzę i smaruję wierzch masą krówkową. Ozdabiam zimny.
Masło ucieram z cukrem i żółtkami. Do utartych dodaję porcjami ser i nadal ucieram.
Mąkę i budynie przesiewam i dodaję do masy serowej. Całość ucieram.
Osobno ubijam białka ze szczyptą soli, na sztywno. Dodaję na koniec do sera, mieszam już łyżką.
Połowę ciasta wykładam na herbatniki. Chałwę kroję na mniejsze kawałki, układam na masie serowej, przykrywam resztą sera.
Sernik piekę godzinę w 180 st. C.
Po upieczeniu lekko studzę i smaruję wierzch masą krówkową. Ozdabiam zimny.