Sposób przygotowania:
Sernik z chałwą
Jajka umyć. Rozdzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę a żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać do żółtek ser z wiaderka oraz śmietanę. Zmiksować na niskich obrotach a następnie dosypać budyń oraz cukier wanilinowy. Powstałą masę delikatnie wymieszać z pianą z białek a potem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać mąkę ziemniaczaną a do drugiej pokruszoną na drobno chałwę. Ser z chałwą miksować ok 1 minutki. dużą tortownice ok 25 cm natłuścić masłem. Ciastka pokruszyć i wymieszać z ciepłym masłem. Dodać słonecznik. Spód tortownicy wysypać mieszanką ciastek i słonecznika a z wierzchu posypać mielonym suchym makiem. Na taki spód wylać połowę masy białej potem masę z chałwą i na koniec zalać pozostała częścią masy białej. Można delikatnie przemieszać. Piec w temperaturze ok 180 stopni ok godziny. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmować, pozostawić do wystudzenia w piekarniku. Podawać najlepiej na następny dzień, polane polewą czekoladową i posypane kolorowa posypką cukrową.