SUPERPRZEPIS

Sernik ciasteczkowo-kawowy

  • 3
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Sernik ciasteczkowo-kawowy Więcej zdjęć (6)

Przepyszny sernik o smaku kawy i moich ulubionych ciasteczek korzennych. Jest kremowy taki jak lubię, dzięki kąpieli wodnej.

Składniki:

Sernik ciasteczkowo-kawowy

 

  • spód:
  • 160 g ciastek korzennych
  • 30 g masła
  • 60 g czekolady mlecznej
  • masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 100 g śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 120 g ciastek korzennych

Sposób przygotowania:

Sernik ciasteczkowo-kawowy
Spód: do rozdrabniacza wrzucić ciastka korzenne i połamaną mleczną czekoladę, zmiksować na okruchy. Dodać roztopione masło i wymieszać. Wyłożyć do formy (średnica 23 cm) wyścielonej papierem. Wyrównać. Schłodzić.

Masa serowa: ciasteczka zmielić. Wsypać do miski. Dodać kawę, likier i śmietankę. Wymieszać. Wsypać cukier, mąkę i wbić jajka. Zmiksować na gładki krem. Na koniec dodać twaróg, wymieszać.

Przelać do tortownicy (owiniętej od spodu folią aluminiową). Wstawić do piekarnika, wlać wrzątek i piec w kąpieli wodnej: 15 minut w 180 stopniach, 45 minut w 110 stopniach.

Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
Sernik ciasteczkowo-kawowy
do rozdrabniacza wsypać czekoladę i ciasta, zmiksować. zmieszać z masłem i wyłożyć dno formy
Sernik ciasteczkowo-kawowy
zmielone ciastka, likier, śmietankę i kawę wymieszać
Sernik ciasteczkowo-kawowy
dodać cukier, mąkę i całe jajka, zmiksować ponownie
Sernik ciasteczkowo-kawowy
na koniec dodać twaróg i zmiksować delikatnie
Sernik ciasteczkowo-kawowy
masę przelać na schłodzony spód

Tagi:

ciasto sernik