Sposób przygotowania:
Sernik z kajmakiem
Masło posiekać z cukrem, dodać jajko oraz żółtko, dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto, następnie je schłodzić. Masa serowa: Ser utrzeć z cukrem i masą kajmakową do utartej masy serowej dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz po jednym żółtku po dodaniu wszystkich żółtek dosypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać na koniec delikatnie masę serową połączyć z ubitą pianą z białek.Formę ( 22 cm na 33cm) wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć całe ciasto i posypać je delikatnie kaszką, następnie wylać masę serową. Piec w nagrzanym do 170 st około 60 minut po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki piekarnika na 10 minut po tym czasie ciasto wyjąć i wystudzić. Masę kajmakową wymieszać z mlekiem i podgrzewając mieszać do dokładnego połączenia się składników.Upieczone i wystudzone ciasto pokroić na porcje i każdą polać sosem karmelowym, dowolnie ozdobić.
2milutka