iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik z kajmakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sernik jest drogi, ale wart swojej ceny bo jest pyszny, wilgotny, pachnący i rozpływa się w ustach wprowadzając nas w dobry nastrój.

Sernik z kajmakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z kajmakiem

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera do serników w wiaderku
  • 10 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
  • Sos kajmakowy:
  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
  • 1 łyżka mleka
  • dodatkowo:
  • 2 łyżki kaszki manny

Sposób przygotowania:

Sernik z kajmakiem
Masło posiekać z cukrem, dodać jajko oraz żółtko, dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto, następnie je schłodzić. Masa serowa: Ser utrzeć z cukrem i masą kajmakową do utartej masy serowej dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz po jednym żółtku po dodaniu wszystkich żółtek dosypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać na koniec delikatnie masę serową połączyć z ubitą pianą z białek.Formę ( 22 cm na 33cm) wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć całe ciasto i posypać je delikatnie kaszką, następnie wylać masę serową. Piec w nagrzanym do 170 st około 60 minut po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki piekarnika na 10 minut po tym czasie ciasto wyjąć i wystudzić. Masę kajmakową wymieszać z mlekiem i podgrzewając mieszać do dokładnego połączenia się składników.Upieczone i wystudzone ciasto pokroić na porcje i każdą polać sosem karmelowym, dowolnie ozdobić.
Sernik z kajmakiem
Schłodzone ciasto wyłożyć na dnie formy.
Sernik z kajmakiem
Pianę z białek delikatnie wymieszać z masą serową.