Sposób przygotowania:
Sernik z kajmakiem i karmelkami
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto ,rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę do pieczenia,wyłożoną papierem lub folią aluminiową o wymiarach 24 cm x 35 cm,oprószyć bułką tartą i nakłuć widelcem. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,stopniowo dodawać po jednym jajku i żółtku,następnie dodać masę kajmakową,proszek do pieczenia,budynie w proszku i ser,dokładnie utrzeć. Przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto.Piec około 70 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony sernik wystudzić. Na wystudzony sernik rozsmarować masę kajmakową. Karmelki: Na patelni roztopić masło z cukrem,cały czas mieszać do lekkiego zrumienienia cukru.Płynną masę wykładać na skropioną zimną wodą deseczkę formując różne kształty. Należy uważać ponieważ masa na karmelki jest bardzo gorąca.Jeszcze ciepłą masę zdjąć z deseczki.Przygotowanymi karmelkami udekorować sernik.
marietta
Babeczka35
Dziękuję:)