Sposób przygotowania:
Sernik z makaronem i żurawiną
Żurawię zalewamy rumem, odstawiamy do nasiąknięcia na minimum 2 godziny. Mleko zagotowujemy, solimy odrobinę, dodajemy połamany makaron, gotujemy aż makaron wchłonie prawie całe mleko i będzie bardzo miękki, zdejmujemy z ognia. Jaja ucieramy z cukrem do białości, dodajemy oba rodzaje sera, sok z cytryny, ciepły makaron, cynamon i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy żurawinę i resztę rumu, jeśli nie został wchłonięty przez owoce. Foremkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, wysypujemy bułka tartą. Przekładamy do niej masę sernikową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st,C i pieczemy jeszcze 60 minut. Wyjmujemy, studzimy, kroimy na porcje i podajemy.
kołczu
Ewa
Ciasta makaronowe są przepyszne- mają lekko budyniowy posmaczek, przynajmniej ja to tak opisuję :) . Ja dodaję jeszcze poszatkowane jabłuszka. :)
zewa
aczp
:-) Ja też mam już za sobą sernik ryżowy i sernik z kaszą gryczaną. Oba były pyszne, więc naturalną koleją rzeczy było to ,że zrobię sernik z makaronem... smakował nawet mojemu mężowi, strasznemu tradycjonaliście, wiec wypiek uważam za bardzo udany :-)
aczp
I faktycznie jest pyszny :-) Trochę jak ciasto, trochę, jak podwieczorek, trochę jak słodka kolacja... pychotka, bardzo polecam.