kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Sernik z malinami i kremem z białej czekolady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zwykły, niezwykły sernik, który delikatnością i smakiem zaskoczy nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Sernik z malinami i kremem z białej czekolady

Składniki:

Sernik z malinami i kremem z białej czekolady

 

  • spód:

 

  • 50 g miękkiego masła
  • 3 jajka, białka oddzielnie od żółtek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • masa serowa:

 

  • 700 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • torebka budyniu waniliowego (60 g)
  • 500 g malin

 

  • krem:

 

Sposób przygotowania:

Sernik z malinami i kremem z białej czekolady

ETAP 1:

Przygotuj kwadratową foremkę 20x20, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj spód pod sernik.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem i żółtkami. Dodaj partiami mąkę, na końcu proszek do pieczenia. Dokładnie utrzyj ciasto. Na końcu delikatnie wmieszaj ubite białka.

Gotowe ciasto przełóż do foremki, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 20-30 minut do suchego patyczka. Gotowy spód wystudź.

Przygotuj masę serową. Jajka ubij na puch z cukrem pudrem, dodaj serek homogenizowany, krótko zmiksuj. Dodaj do masy proszek budyniowy i dokładnie zmiksuj. Masę serową wylej na wystudzony spód. Po wierzchu równomiernie poukładaj maliny czubkami do dołu. Wstaw sernik do piekarnika, powinien jeszcze być ciepły. Piecz w 150 stopniach przez godzinę.

Gotowy sernik wystudź w piekarniku, przed podaniem dobrze go schłodzić przez godzinę.

Przygotuj krem: białą czekoladę i śmietankę włóż do rondla, podgrzewaj na małym ogniu rozpuszczenia się czekolady,dokładnie mieszaj. Powstałą mieszaninę wystudź a następnie włóż do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ubij czekoladową śmietankę na puszysta masę, dodaj serek mascarpone dokładnie zmiksuj. Krem wyłóż na wystudzony sernik, wyrównaj wierzch, widelcem zrób ładny wzorek.

Sernik schłódź przed podanie co najmniej godzinę. Przechowuj w lodówce.


Tagi:

sernik