alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Sernik z malinami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Latem często robię ciasta bez pieczenia. Jako dodatek używam sezonowych owoców. Teraz w ogrodzie dojrzewają maliny więc sernik z malinami.

Sernik z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z malinami

 

  • Spód
  • 240 g herbatników szkolnych
  • 120 g margaryny
  • Masa sernikowa
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 300 ml kremówki 30%
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • maliny
  • 1 galaretka malinowa

Sposób przygotowania:

Sernik z malinami
Spód: herbatniki zmiksować blenderem na proszek dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy ugnieść i wyrównać powierzchnię. Włożyć do lodówki. Masa serowa: twaróg przełożyć do misy z miksera dodać cukier puder, esencję waniliową i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do sera i miksować na wolnych obrotach. Żelatyną namoczyć i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i miksować na wolnych obrotach. Połowę masy wylać na spód z herbatników ułożyć na całej powierzchni maliny, wylać resztę masy serowej i wyrównać powierzchnię. Na górze ułożyć maliny i włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę przygotować w 400 ml gorącej wody,tężejącą galaretkę wylać na górę i ponownie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Tortownica 28 cm.
Sernik z malinami
herbatniki zmiksować dodać ciepłą margarynę i wymieszać
Sernik z malinami
spód tortownicy wyłożyć herbatnikami ugnieść i wyrównać
Sernik z malinami
przygotować masę serową z bitą śmietaną i żelatyną
Sernik z malinami
Etap 4wylac połowę masy serowej ułożyć warstwę malin resztę sera maliny i zalać tężejącą galaretką