bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Sernik na zimno z malinami, czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik na zimno ze strony BBC GoodFood z malinami i czekoladą

Sernik na zimno z malinami, czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik na zimno z malinami, czekoladą

 

  • 180g herbatników
  • 85g stopionego masła
  • 100g czekolady mlecznej
  • 350g serka (kremowy)
  • 200ml śmietany kremówki
  • 75g cukru
  • 250g malin
  • czekolada gorzka do polania
  • cukier puder opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z malinami, czekoladą
Do przygotowania sernika użyłam serka kremowego kanapkowego coś jak philadelphia tylko innej polskiej firmy. Na początek należy pokruszyć herbatniki w malakserze, dodać stopione masło i dobrze wymieszać. Wyłożyć tortownice lub formę do tart o średnicy 20cm ciastem równomiernie go przyklejając. Włożyć do lodówki na 15 minut. Roztopić czekoladę w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. W misce wymieszać ser, śmietanę, cukier na gładką masę. Dodać 200g malin, wymieszać, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, wygładzić wierzch, a następnie umieścić w lodówce na min. 2 godziny. Podawać udekorowaną malinami, posypaną cukrem pudrem i polaną odrobiną stopionej czekolady.
Sernik na zimno z malinami, czekoladą
Sernik na zimno z malinami i rozpuszczoną czekoladą
Sernik na zimno z malinami, czekoladą
Kruchy spód -delikatny serek i aromatyczne owoce