pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Sero-śmietanowiec z bananem i truskawką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto na zimno z galaretką i owocami.

Sero-śmietanowiec z bananem i truskawką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sero-śmietanowiec z bananem i truskawką

 

  • 1/2 kostki masła
  • 4 (po 140 g) serki homogenizowane
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 aromat cytrynowy
  • 2 banany
  • 600 g truskawek
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 5 galaretek truskawkowych

Sposób przygotowania:

Sero-śmietanowiec z bananem i truskawką
Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy śmietankę, aromat cytrynowy i krótko miksujemy. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy do momentu połączenia składników. Żelatynę moczymy w 1 szklance wody. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Do galaretki dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dobrze mieszamy i wlewamy do masy serowej. Banany kroimy w 1 cm kawałki. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 28 x 35 cm smarujemy tłuszczem. Następnie wlewamy masę i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 5,5 szklanki wody, po czym studzimy. Truskawki kroimy na połówki i układamy na masie. Ciasto zalewamy przestudzoną galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby ciasto stężało.
Sero-śmietanowiec z bananem i truskawką
Sero-śmietanowiec z bananem i truskawką w blaszce