Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Serowo- truskawkowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczne śniadanie, ciekawa kolacja.

Serowo- truskawkowe naleśniki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowo- truskawkowe naleśniki

 

  • Naleśniki:
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szczypty soli
  • woda

 

 

  • Sos truskawkowy:
  • 1,5 szklanki truskawek
  • brązowy cukier

 

  • Dodatkowo:
  • truskawki świeże
  • olej lub słoninka do smażenia

Sposób przygotowania:

Serowo- truskawkowe naleśniki
W miseczce roztrzepujemy ze sobą jajka i mleko, następnie przesiewamy mąkę, dodajemy sól i olej. Mieszamy energicznie ciasto naleśnikowe dodając tyle wody, żeby uzyskać masę o konsystencji śmietany. Na patelni rozgrzewamy dwie kropelki oleju lub smarujemy rozgrzaną patelnię słoninką i wylewamy na nią porcje ciasta rozsmarowując je łyżką lub pozwalając swobodnie się rozpłynąć po całej patelni. Smażymy z dwóch stron naleśniki. Z podanych proporcji wyszło mi ich 16. Ser biały przekładamy do talerza, dodajemy jajko, cukier waniliowy, budyń i cukier do smaku. Ugniatamy masę widelcem dodając w miarę potrzeby odrobinę kwaśnej śmietany. Masa powinna być jednak gęsta. Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki i składamy je albo zwijamy. Tak przygotowane naleśniki ponownie podsmażamy na patelni( ze względu na jajko i budyń). Truskawki przekładamy do rondelka, dodajemy łyżeczkę wody i gotujemy do momentu, gdy truskawki się rozpadną. Dodajemy do smaku cukier brązowy i miksujemy blenderem do momentu, gdy uzyskamy puszysty sos. Tak przygotowany sos podajemy z naleśnikami i świeżymi truskawkami.
Serowo- truskawkowe naleśniki
Przygotowanie ciasta naleśnikowego z jaj, mleka, mąki.
Serowo- truskawkowe naleśniki
Smażenie naleśników na rozgrzanej patelni.
Serowo- truskawkowe naleśniki
Przygotowanie masy serowej z dodatkiem budyniu i jajkiem.
Serowo- truskawkowe naleśniki
Ponowne podsmażanie naleśników na patelni.