Sposób przygotowania:
Serowo- truskawkowe naleśniki
W miseczce roztrzepujemy ze sobą jajka i mleko, następnie przesiewamy mąkę, dodajemy sól i olej. Mieszamy energicznie ciasto naleśnikowe dodając tyle wody, żeby uzyskać masę o konsystencji śmietany. Na patelni rozgrzewamy dwie kropelki oleju lub smarujemy rozgrzaną patelnię słoninką i wylewamy na nią porcje ciasta rozsmarowując je łyżką lub pozwalając swobodnie się rozpłynąć po całej patelni. Smażymy z dwóch stron naleśniki. Z podanych proporcji wyszło mi ich 16. Ser biały przekładamy do talerza, dodajemy jajko, cukier waniliowy, budyń i cukier do smaku. Ugniatamy masę widelcem dodając w miarę potrzeby odrobinę kwaśnej śmietany. Masa powinna być jednak gęsta. Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki i składamy je albo zwijamy. Tak przygotowane naleśniki ponownie podsmażamy na patelni( ze względu na jajko i budyń). Truskawki przekładamy do rondelka, dodajemy łyżeczkę wody i gotujemy do momentu, gdy truskawki się rozpadną. Dodajemy do smaku cukier brązowy i miksujemy blenderem do momentu, gdy uzyskamy puszysty sos. Tak przygotowany sos podajemy z naleśnikami i świeżymi truskawkami.