Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Serwatkowy chlebek z amarantusem i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To bardzo smaczny i zdrowy chlebek. Smakuje zarówno z masłem, z dżemem, domową konfiturą, a także z ulubioną wędliną.

Serwatkowy chlebek z amarantusem i słonecznikiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Serwatkowy chlebek z amarantusem i słonecznikiem

 

  • 250 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych
  • 1 łyżka ziaren amarantusa
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 21 g drożdży świeżych
  • 500 ml serwatki

Sposób przygotowania:

Serwatkowy chlebek z amarantusem i słonecznikiem
To chlebek, który upiekłam na serwatce z koziego mleka. W smaku wyszedł bardzo dobry. Wsypałam do miski trzy rodzaje mąki, a mianowicie: krupczatkę, kukurydzianą oraz orkiszową. Dokładnie je zmieszałam ze sobą. Dosypałam jeszcze orkiszowe otręby oraz ziarna amarantusa i ponownie wymieszałam.

Łuskany słonecznik uprażyłam na suchej patelni i dodałam do reszty składników. Dalej wsypałam sól, cukier trzcinowy, znowu za każdym razem mieszałam łyżką drewnianą. Świeże drożdże pokruszyłam w palcach i wrzuciłam do całości.

Na samym końcu wlałam serwatkę, która była w temperaturze pokojowej. Wymieszałam łyżką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po upływie tego czasu „odgazowałam” ciasto, a później przełożyłam do foremek silikonowych.

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C, po osiągnięciu odpowiedniej temperatury przez piekarnik wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze przez 30 minut.

Chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika. Smacznego !  
Serwatkowy chlebek z amarantusem i słonecznikiem
Pieczenie chlebków w piekarniku w foremkach silikonowych
Serwatkowy chlebek z amarantusem i słonecznikiem
Studzenie chlebków na kratce z piekarnika

Tagi:

chleb