Sposób przygotowania:
Serwatkowy chlebek z amarantusem i słonecznikiem
To chlebek, który upiekłam na serwatce z koziego mleka. W smaku wyszedł bardzo dobry. Wsypałam do miski trzy rodzaje mąki, a mianowicie: krupczatkę, kukurydzianą oraz orkiszową. Dokładnie je zmieszałam ze sobą. Dosypałam jeszcze orkiszowe otręby oraz ziarna amarantusa i ponownie wymieszałam.
Łuskany słonecznik uprażyłam na suchej patelni i dodałam do reszty składników. Dalej wsypałam sól, cukier trzcinowy, znowu za każdym razem mieszałam łyżką drewnianą. Świeże drożdże pokruszyłam w palcach i wrzuciłam do całości.
Na samym końcu wlałam serwatkę, która była w temperaturze pokojowej. Wymieszałam łyżką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po upływie tego czasu „odgazowałam” ciasto, a później przełożyłam do foremek silikonowych.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C, po osiągnięciu odpowiedniej temperatury przez piekarnik wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze przez 30 minut.
Chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika. Smacznego !
Łuskany słonecznik uprażyłam na suchej patelni i dodałam do reszty składników. Dalej wsypałam sól, cukier trzcinowy, znowu za każdym razem mieszałam łyżką drewnianą. Świeże drożdże pokruszyłam w palcach i wrzuciłam do całości.
Na samym końcu wlałam serwatkę, która była w temperaturze pokojowej. Wymieszałam łyżką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po upływie tego czasu „odgazowałam” ciasto, a później przełożyłam do foremek silikonowych.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C, po osiągnięciu odpowiedniej temperatury przez piekarnik wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze przez 30 minut.
Chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika. Smacznego !