Rogaliki na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mięciutkie i bardzo smaczne rogaliki na śniadanie lub kolację. Zniknęły tak szybko, że następnego dnia musiałam robić następne ;)

Rogaliki na maślance

Składniki:

Rogaliki na maślance

Rogaliki

  • 600 g mąki
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml maślanki naturalnej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania:

Rogaliki na maślance
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, maślankę, proszek do pieczenia, stopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.

Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (na kształt koła) na grubość ok. 1-1,5 cm. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów i zwijamy w rogaliki. 

Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut. 

Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i ewentualnie posypujemy makiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.