Sposób przygotowania:
Rogaliki na maślance
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, maślankę, proszek do pieczenia, stopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (na kształt koła) na grubość ok. 1-1,5 cm. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów i zwijamy w rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut.
Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i ewentualnie posypujemy makiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (na kształt koła) na grubość ok. 1-1,5 cm. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów i zwijamy w rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut.
Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i ewentualnie posypujemy makiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.