Sposób przygotowania:
Kefirowy chlebek z morelami i płatkami owsianymi
Tym razem upiekłam chlebek z trzech rodzajów mąki. Do miski wsypałam mąkę krupczatkę, mąkę owsianą oraz mąkę orkiszową oraz płatki owsiane. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszałam. Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni ( chociaż nie jest to konieczne ) i dosypałam do całości. Dodałam także sól i znowu wymieszałam.
Suszone morele pokroiłam na mniejsze części ( można też dać całe, zależy jak kto lubi ) i dodałam do suchych składników. Potem dodałam prawdziwy miód. Drożdże świeże poskubałam w palcach i dodałam do reszty, wymieszałam.
Na końcu wlałam kefir, który był w temperaturze pokojowej. Dokładnie wszystkie składniki ze sobą wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 30 minut.
Po tym czasie „odgazowałam” ciasto i przełożyłam do foremek silikonowych. Pozostawiłam jeszcze w foremkach na 15 minut.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
Wystudziłam je na kratce z piekarnika. Smacznego !
Suszone morele pokroiłam na mniejsze części ( można też dać całe, zależy jak kto lubi ) i dodałam do suchych składników. Potem dodałam prawdziwy miód. Drożdże świeże poskubałam w palcach i dodałam do reszty, wymieszałam.
Na końcu wlałam kefir, który był w temperaturze pokojowej. Dokładnie wszystkie składniki ze sobą wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 30 minut.
Po tym czasie „odgazowałam” ciasto i przełożyłam do foremek silikonowych. Pozostawiłam jeszcze w foremkach na 15 minut.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
Wystudziłam je na kratce z piekarnika. Smacznego !