Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kefirowy chlebek z morelami i płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo dobry chlebek. Najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem z racji tego, że w smaku jest raczej słodkawy.

Kefirowy chlebek z morelami i płatkami owsianymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kefirowy chlebek z morelami i płatkami owsianymi

 

Sposób przygotowania:

Kefirowy chlebek z morelami i płatkami owsianymi
Tym razem upiekłam chlebek z trzech rodzajów mąki. Do miski wsypałam mąkę krupczatkę, mąkę owsianą oraz mąkę orkiszową oraz płatki owsiane. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszałam. Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni ( chociaż nie jest to konieczne ) i dosypałam do całości. Dodałam także sól i znowu wymieszałam.

Suszone morele pokroiłam na mniejsze części ( można też dać całe, zależy jak kto lubi ) i dodałam do suchych składników. Potem dodałam prawdziwy miód. Drożdże świeże poskubałam w palcach i dodałam do reszty, wymieszałam.

Na końcu wlałam kefir, który był w temperaturze pokojowej. Dokładnie wszystkie składniki ze sobą wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 30 minut.

Po tym czasie „odgazowałam” ciasto i przełożyłam do foremek silikonowych. Pozostawiłam jeszcze w foremkach na 15 minut.

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

Wystudziłam je na kratce z piekarnika. Smacznego ! 
Kefirowy chlebek z morelami i płatkami owsianymi
Pieczenie kefirowego chlebka w piekarniku w foremkach silikonowych
Kefirowy chlebek z morelami i płatkami owsianymi
Studzenie chlebka na kratce z piekarnika

Tagi:

chleb