Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Maślankowy chlebek na miodzie z amarantusem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To mój kolejny eksperymentalny chlebek. Tym razem maślankowy upieczony na miodzie z ziarnami amarantusa.

Maślankowy chlebek na miodzie z amarantusem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Maślankowy chlebek na miodzie z amarantusem

 

  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki gryczanej
  • 250 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka ziaren amarantusa
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 42 g drożdży świeżych
  • 1 litr maślanki

Sposób przygotowania:

Maślankowy chlebek na miodzie z amarantusem
Do upieczenia tego chlebka użyłam trzech rodzajów mąki, a mianowicie: mąki krupczatki, mąki gryczanej i mąki orkiszowej.

Wsypałam je do miski i wszystkie razem wymieszałam. Ziarna, czyli sezam, siemię lniane i słonecznik uprażyłam na suchej patelni, a następnie ciepłe wsypałam do miski z mąką. Ziaren amarantusa nie prażyłam tylko od razu je wsypałam. Wszystko dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam sól oraz miód prawdziwy ( najlepiej dodać płynny ). Drożdże świeże poskubałam w palcach i dodałam do reszty składników. Na samym końcu wlałam maślankę ( która była w temperaturze pokojowej ).

Kiedy wszystko dokładnie było już ze sobą wymieszane to odstawiłam miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na okres 30 minut.

Po tym czasie ciasto „odgazowałam” i przełożyłam do silikonowych foremek, pozostawiając jeszcze na 15 minut. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C. Kiedy osiągnął już swoją temperaturę to wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze chlebki przez 40 minut.

Upieczone chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.

Smacznego !
Maślankowy chlebek na miodzie z amarantusem
Chlebki pieczone w piekarniku w formach silikonowych
Maślankowy chlebek na miodzie z amarantusem
Studzenie chlebków na kratce z piekarnika

Tagi:

chleb pieczywo