Sposób przygotowania:
Kurkumowy chlebek z rodzynkami i pistacjami
To taki nietypowy chlebek, ale bardzo zdrowy z dodatkiem kurkumy.
Tym razem do mojej mąki bazowej, czyli krupczatki dodałam mąkę żytnią razową. Wymieszałam je w misce. Ziarna takie jak: biały sezam, słonecznik łuskany oraz orzechy pistacjowe uprażyłam na suchej patelni i później dodałam do mąki.
Następnie dodałam ½ łyżeczki kurkumy i wymieszałam. Wsypałam także rodzynki królewskie. Później dodałam sól oraz cukier trzcinowy. Po każdym dodaniu składnika mieszałam łyżką drewnianą. Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski.
Kefir, który był w temperaturze pokojowej zmieszałam z letnią wodą i dolałam do całości. Całość pozostawiłam w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Po upływie tego czasu przełożyłam do foremek silikonowych i pozostawiłam jeszcze na 25 minut. W tym czasie nagrzałam piekarnik do 200 stopni.
Gotowe chlebki wstawiłam do piekarnika na 20 mniut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze przez 35 minut.
Chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.
Smacznego !
Tym razem do mojej mąki bazowej, czyli krupczatki dodałam mąkę żytnią razową. Wymieszałam je w misce. Ziarna takie jak: biały sezam, słonecznik łuskany oraz orzechy pistacjowe uprażyłam na suchej patelni i później dodałam do mąki.
Następnie dodałam ½ łyżeczki kurkumy i wymieszałam. Wsypałam także rodzynki królewskie. Później dodałam sól oraz cukier trzcinowy. Po każdym dodaniu składnika mieszałam łyżką drewnianą. Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski.
Kefir, który był w temperaturze pokojowej zmieszałam z letnią wodą i dolałam do całości. Całość pozostawiłam w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Po upływie tego czasu przełożyłam do foremek silikonowych i pozostawiłam jeszcze na 25 minut. W tym czasie nagrzałam piekarnik do 200 stopni.
Gotowe chlebki wstawiłam do piekarnika na 20 mniut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze przez 35 minut.
Chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.
Smacznego !