Sposób przygotowania:
Marchewkowy chlebek z żurawinąETAP 1:

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki, odłożyć do wyrośnięcia.
ETAP 2:

(Pure z marchewki: 2 marchewki ugotować, obrać, dokładnie zmiksować i ostudzić.) Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, pure z marchewki, żółtka, sól, śmietanę wymieszaną z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wyrabiać około 8-10 minut.
ETAP 3:

Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło, ziarna słonecznika i żurawinę. Wyrabiać około 5-7 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
ETAP 4:

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować chlebek.
ETAP 5:

Włożyć do posmarowanej masłem formy keksowej, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu.
ETAP 6:

Wyrośnięty chlebek naciąć ostrym nożem, posmarować jajkiem i posypać sezamem.
ETAP 7:

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut.