SUPERPRZEPIS

Marchewkowy chlebek z żurawiną

         
ocena: 4/5 głosów: 13
Marchewkowy chlebek z żurawiną

Chlebek z dodatkiem pure z marchewki, żurawiną i ziarnami słonecznika jest pyszny, lekki i puszysty.

Składniki:

Marchewkowy chlebek z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowy chlebek z żurawiną

ETAP 1:

Marchewkowy chlebek z żurawiną
Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i mąki zrobić rozczyn.

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki, odłożyć do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Marchewkowy chlebek z żurawiną
Do rozczynu dodać składniki jak podałam w przepisie.

(Pure z marchewki: 2 marchewki ugotować, obrać, dokładnie zmiksować i ostudzić.) Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, pure z marchewki, żółtka, sól, śmietanę wymieszaną z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wyrabiać około 8-10 minut.

ETAP 3:

Marchewkowy chlebek z żurawiną
Do ciasta dodać masło, ziarna słonecznika i suszoną żurawinę.

Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło, ziarna słonecznika i żurawinę. Wyrabiać około 5-7 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Marchewkowy chlebek z żurawiną
Z przygotowanego ciasta uformować chleb i włożyć do formy.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować chlebek.

ETAP 5:

Marchewkowy chlebek z żurawiną

Włożyć do posmarowanej masłem formy keksowej, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu.

ETAP 6:

Marchewkowy chlebek z żurawiną

Wyrośnięty chlebek naciąć ostrym nożem, posmarować jajkiem i posypać sezamem.

ETAP 7:

Marchewkowy chlebek z żurawiną

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut.