Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pszenne bagietki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Proste i łatwe w wykonaniu bagietki. Przydaje się specjalna forma ale i bez niej można je wykonać. Najlepsze w dniu pieczenia.

Pszenne bagietki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenne bagietki

 

Sposób przygotowania:

Pszenne bagietki
Do misy robota wlać letnią wodę, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek. Wałki ułożyć na formie do bagietek, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce.
Pszenne bagietki
do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy
Pszenne bagietki
wsypujemy mąkę i sól, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia
Pszenne bagietki
wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i formujemy wałki
Pszenne bagietki
układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia