Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sezamowe kuleczki z rodzynkami i czekoladą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie kuleczki są idealne dla wielbicieli sezamu. Pysznie smakują i pysznie pachną. Nie wymagają dużo pracy, więc gdy mamy ochotę na coś słodkiego to polecam takie oto małe kuleczki z czekoladą i rodzynkami.

Sezamowe kuleczki z rodzynkami i czekoladą

Składniki:

Sezamowe kuleczki z rodzynkami i czekoladą

Składniki:

  • 20 dag ziaren sezamu
  • pół szklanki rodzynek
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 kostki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Sezamowe kuleczki z rodzynkami i czekoladą
1. Sezam należy uprażyć na suchej blaszce w gorącym piekarniku ( ja prażyłam w temperaturze 180 stopni ) przez kilka minut często mieszając, uważając, żeby za mocno go nie zrumienić, bo będzie gorzki. Następnie uprażony sezam należy przysypać do miski i wystudzić.

2. Następnie do przestudzonego sezamu dodać kolejno olej, cukier i miód, następnie chwilę miksować blenderem, tak, żeby większa część ziaren była w całości. 

3. Czekoladę należy pokroić w bardzo małą kosteczkę i razem z rodzynkami wrzucić do sezamu i dokładnie wymieszać. Następnie z masy sezamowej uformować małe kuleczki i ułożyć je na suchej niczym nie wyłożonej blaszce.

4. Tak wykonane kulki należy piec tak około 5 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Następnie kulki wystudzić i podawać. Smacznego.  

Tagi:

ciastka