Sposób przygotowania:
Sezamowe kuleczki z rodzynkami i czekoladą
1. Sezam należy uprażyć na suchej blaszce w gorącym piekarniku ( ja prażyłam w temperaturze 180 stopni ) przez kilka minut często mieszając, uważając, żeby za mocno go nie zrumienić, bo będzie gorzki. Następnie uprażony sezam należy przysypać do miski i wystudzić.
2. Następnie do przestudzonego sezamu dodać kolejno olej, cukier i miód, następnie chwilę miksować blenderem, tak, żeby większa część ziaren była w całości.
3. Czekoladę należy pokroić w bardzo małą kosteczkę i razem z rodzynkami wrzucić do sezamu i dokładnie wymieszać. Następnie z masy sezamowej uformować małe kuleczki i ułożyć je na suchej niczym nie wyłożonej blaszce.
4. Tak wykonane kulki należy piec tak około 5 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Następnie kulki wystudzić i podawać. Smacznego.
2. Następnie do przestudzonego sezamu dodać kolejno olej, cukier i miód, następnie chwilę miksować blenderem, tak, żeby większa część ziaren była w całości.
3. Czekoladę należy pokroić w bardzo małą kosteczkę i razem z rodzynkami wrzucić do sezamu i dokładnie wymieszać. Następnie z masy sezamowej uformować małe kuleczki i ułożyć je na suchej niczym nie wyłożonej blaszce.
4. Tak wykonane kulki należy piec tak około 5 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Następnie kulki wystudzić i podawać. Smacznego.
SylaUla
Babeczka35
Bardzo polecam, bo są pysznie.:)
monikaT83
Babeczka35
Dziękuję:)