Sposób przygotowania:
Sezamowe róże karnawałowe
Do przesianej mąki pszennej wbijamy jajo , dodajemy żółtka, śmietanę, masło, rum, szczyptę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wyrabiamy dość gęste ciasto. Na końcu dodajemy połowę sezamu. Wgniatamy sezam w ciasto po czym dzielimy na 3 części. Dwie części rozwałkowujemycieniutko.
Wykrawamy foremką po 2 duże kwiaty i jeden mały, smarujemy je białkiem i sklejamy dociskając. Z resztek ciasta i pozostałej części zagniatamy kulkę. Rozwałkowujemy ją cienko. Smarujemy płat ciasta białkiem przy pomocy pędzelka. Posypujemy równomiernie pozostałą częścią sezamu i wgniatamy go delikatnie w ciasto za pomocą walka. Za pomocą radełka wycinamy liście. Pieczemy faworki na rozgrzanym oleju, odsączamy je na papierowym ręczniku .Przed podaniem posypujemy faworki cukrem pudrem.
Wykrawamy foremką po 2 duże kwiaty i jeden mały, smarujemy je białkiem i sklejamy dociskając. Z resztek ciasta i pozostałej części zagniatamy kulkę. Rozwałkowujemy ją cienko. Smarujemy płat ciasta białkiem przy pomocy pędzelka. Posypujemy równomiernie pozostałą częścią sezamu i wgniatamy go delikatnie w ciasto za pomocą walka. Za pomocą radełka wycinamy liście. Pieczemy faworki na rozgrzanym oleju, odsączamy je na papierowym ręczniku .Przed podaniem posypujemy faworki cukrem pudrem.