AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Ciasto toffi bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto toffi, bez pieczenia. Słodycz przeplatana z lekko słonym smakiem krakersów to wspaniała propozycja na deser.

Ciasto toffi bez pieczenia

Składniki:

Ciasto toffi bez pieczenia

 

  • 6 paczek herbatników
  • 1 paczka krakersów
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • litr mleka
  • 1 kostka margaryny

 

  • puszka gotowej masy krówkowej
  • pół litra śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietanfixy
  • starta czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto toffi bez pieczenia
Masa1

Mleko zagotować z margaryną. W większym garnku utrzeć żółtka z cukrem oraz z mąką. Do utartej masy wlewać powoli gorące mleko jednocześnie miksując. Całość zagotować. Masa musi zgęstnieć jak budyń.

Masa2

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i z dwoma opakowaniami śmietanfixu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ułożyć warstwę herbatników. Na to przestudzoną masę budyniową (masa1). Dalej warstwa herbatników. Lekko przycisnąć aby warstwy się nie rozdzieliły. Następnie wyłożyć masę krówkową a następnie warstwę krakersów.

Na sam koniec położyć bitą śmietanę (masa2).

Wierzch posypać tartą czekoladą i wstawić do lodówki.