Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z płatkami i sezamem
-Mąkę przesiać do głębokiej miski, dodać sól, płatki owsiane, otręby i sezam. -Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać cukier i wymieszać. -Ocet wymieszać z pozostałą częścią wody. -Do miski z mąką dodać rozpuszczone drożdże i mieszając drewnianą łyżką dodawać wodę wymieszaną z octem, aż do połączenia się składników. -Przełożyć na lekko omączony blat i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. -Uformować kulę i przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. -Podrośnięte ciasto przełożyć ponownie na blat, lekko spłaszczyć i złożyć brzegi do środka powtarzając czynność 3 razy nadając mu w końcowej fazie kształt bochenka i napinając ciasto / z wierzchu ku spodowi/. -Uformowany bochenek włożyć do dobrze naoliwionej szklanej miski , której wielkość pasuje do ilości ciasta i wielkości przyszłego bochenka/ moja ma pojemność ok. 5 szklanek/ lub omączonego koszyczka do wyrastania chleba, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto ułożyć w maczyniu złożeniem do góry, a wierzch można posypać otrębami. -Nagrzać piekarnik do temperatury 230 st.C. -Wstawić do środka niewielkie naczynie z zimną wodą . -Kiedy chlebek podwoi swoją objętość należy nałożyć na miskę odwróconą blaszkę pokrytą papierem do pieczenia ,po czym energiczne odwrócić ją w ten sposób ,by miska z ciastem leżała na blaszce do góry dnem.-Delikatnie zdjąć miskę , wierzch chleba naciąć i posypać sezamem. - Wstawić blaszkę do gorącego piekarnika. -Piec ok.45-50 min / w połowie pieczenia obniżyć temperaturę do 200 st.C -Chlebek jest upieczony , kiedy uderzając palcami w spód słyszymy głuchy odgłos. -Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.
iziona
cris
A ja z moim zakwasem nie rozstaję sie od dwóch lat, czasem kiedy jest mocno uśpiony i nie ma ochoty współpracować sięgam po drożdże.