AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Shoarma z ryżem i sałatką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Shoarma, czyli filet z kurczaka z przyprawami- ulubiona potrawa dzieci, zwłaszcza, gdy podana z frytkami :)

Shoarma z ryżem i sałatką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Shoarma z ryżem i sałatką

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2-3 łyżki oleju
  • przyprawy:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • sól- oszczędnie, bo niektóre przyprawy są już z solą!!!

Sposób przygotowania:

Shoarma z ryżem i sałatką
Przygotować w miseczce zalewę z oleju i wszystkich podanych przypraw. Mięso ( wcześniej namoczone i wypłukane ) pokroić w cienkie paseczki, wymieszać w misce z zalewą z przypraw i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po godzinie lub kilku wyjmujemy mięso na gorącą patelnię z tłuszczem i smażymy na rumiany kolor około 20 min. Ja wrzuciłam na patelnię, gdy zaczynała mi się gotować woda na ryż.
Shoarmę podajemy z frytkami albo z ryżem i dowolną sałatką, np. z kapusty pekińskiej oraz z sosem czosnkowym ( do frytek może być sos pomidorowy ). SMACZNEGO :)
Shoarma z ryżem i sałatką
Shoarma- pysznie doprawiony filet z kurczaka.
Shoarma z ryżem i sałatką
Ryż zabarwiony na żółto kurkumą.
Shoarma z ryżem i sałatką
Sałatka z pekinki i brokuła podana z shoarmą.
Shoarma z ryżem i sałatką
Sos czosnkowy do shoarmy i do sałatki.