Sposób przygotowania:
Skórka pomarańczowa do ciast
Pomarańcze dokładnie myjemy w ciepłej wodzie. Najlepiej, kiedy za pomocą szczoteczki delikatnie wyszorujemy skórkę. Owoce obieramy. Skórki zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na dobę aby zmiękły. Dzięki temu unikniemy również posmaku goryczki.
Po 24 godzinach wylewamy wodę i płuczemy skórki. Usuwamy z nich białą część. Pomarańczową kroimy w drobną kostkę. Ja lubię jak najmniejszą. Pokrojone przekładamy do garnka, zasypujemy 2 lub 3 łyżkami cukru. Mieszamy i zalewamy wodą niewiele ponad powierzchnię skórek. Gotujemy około 15- 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Musimy uważać aby woda całkowicie nie wyparowała, mogą się wtedy przypalić. Ugotowane przecedzamy i studzimy. Zimne mieszamy jeszcze z łyżką cukru i przekładamy do pojemnika.
Przechowujemy w lodówce szczelnie zamknięte.
Po 24 godzinach wylewamy wodę i płuczemy skórki. Usuwamy z nich białą część. Pomarańczową kroimy w drobną kostkę. Ja lubię jak najmniejszą. Pokrojone przekładamy do garnka, zasypujemy 2 lub 3 łyżkami cukru. Mieszamy i zalewamy wodą niewiele ponad powierzchnię skórek. Gotujemy około 15- 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Musimy uważać aby woda całkowicie nie wyparowała, mogą się wtedy przypalić. Ugotowane przecedzamy i studzimy. Zimne mieszamy jeszcze z łyżką cukru i przekładamy do pojemnika.
Przechowujemy w lodówce szczelnie zamknięte.