Alita

Alita

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Skórka pomarańczowa w słoiczkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczna skórka do ciast i deserów.

Skórka pomarańczowa w słoiczkach

Składniki:

Skórka pomarańczowa w słoiczkach

 

  • Skórka z 6-7 pomarańczy
  • 1-11/2 szklanki cukru
  • 1szklanki wody

Sposób przygotowania:

Skórka pomarańczowa w słoiczkach
Skórkę z pomarańczy moczymy w zimnej wodzie przez 3 dni,zmieniając wodę 2 razy dziennie..Z cukru i wody gotujemy syrop. Odcedzamy skórkę pomarańczową.Ze skórki wykrawamy ostrym nożem wewnętrzną białą część i kroimy w drobną kosteczkę lub paseczki.Wkładamy do syropu i smażymy na wolnym ogniu ,po mniej więcej 1/2 godziny przez 3 dni.Skórkę przekładamy do małych słoiczków i zalewamy pozostałym syropem zakręcamy.
Życzę smacznego!!!!!