Sposób przygotowania:
Skórki z cytrusów w syropie
Skórki pomarańczy lub cytryn, - obierane (po uprzednim umyciu !!)z owoców, w 8 części,- łącznie z białym miąższem, mocz w surowej wodzie przez dobę zmieniając często (4-6 razy)wodę. Po wymoczeniu gotuj skórki przez ok.10 min., wyjmij je na talerz, wodę wylej, nalej świeżej ok. 1 szklanki i wsyp 2 szklanki cukru, doprowadź całość do wrzenia. W międzyczasie wystudzone skórki potnij na paski (każdą "ósmą" na 4) lub ¹) wrzuć do syropu. Jeśli trzeba to dolej wody, wszystkie skórki muszą być zanurzone. Zagotuj i garnek z wsadem pozostaw na malutkim ogniu, na krążku-podkładce, przez 1 godz. Od czasu do czasu wstrząśnij lub lekko(by nie połamać wsadu/skórek) zamieszaj aby się nie przypaliło. Pozostaw do powolnego ostygnięcia. Czynność powtórz 3-4 razy, aż skórki naciągną porządnie cukru, za każdym razem dosypując cukru tak, aby uzyskać jak najgęstszy syrop. Po ostatnim gotowaniu skórki wyjmij na talerz. Sprawdź gęstość syropu tzw. "zimnym spodkiem" ( parę kropel na bardzo zimny spodek). Syrop musi mieć gęstość miodu. Jeśli syrop jest mało gęsty dosyp cukru i gotuj do jego pełnego rozpuszczenia, wrzuć skórki zagotuj. Nie martw się, że będzie go za dużo!!! Teraz włóż skórki w wygotowane słoiki zalej syropem, zakręć, postaw „do góry nogami” do pełnego wystudzenia. Okres przechowywania?...mam czteroletnie w piwnicy. Stosuj jako dodatki do ciast i nie tylko >> „SUŁTAŃSKA PRZEKĄSKA”. Syrop, do czego wykorzystać: - zmieszaj w dowolnej proporcji z alkoholem, niech postoikilka dni, a potem sprawdź; - zastosuj do sporządzania napojów na bazie wody, mleka; - użyć możesz do dekoracji deserów, lodów, - polania naleśników zamiast syropu klonowego (dodaj pierw imbiru).¹)- lub na kwadraciki, czy też trójkąty jeżeli będziesz je używać do wykonania „Sułtańskiej przekąski”