Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Skrzydełka i ryż z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo szybki obiad kiedy mamy zajęty dzień, a chcemy zjeść coś ciepłego :).

Skrzydełka i ryż z curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka i ryż z curry

 

  • 4-6 skrzydełek z kurczaka
  • papryka ostra, sól, pieprz, wegeta
  • 3/4 szklanki ryżu
  • curry
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Skrzydełka i ryż z curry
Skrzydełka obgotowujemy w osolonej wodzie. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, wegetą i smażymy na rozgrzanym oleju. Na czystą patelnie wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy i wsypujemy ryż. Podsmażamy chwilkę, przykręcamy ogień i podlewamy ryz wodą. Wsypujemy 2-3 łyżeczki curry. Dusimy ryż często podlewając wodą do miękkości. Doprawiamy. Jeśli chcemy podawać z mizerią, która również jest szybka w przygotowaniu to obieramy, kroimy ogórka i dodajemy kilka łyżek kwaśnej śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem.
Skrzydełka i ryż z curry
Skrzydełka możemy doprawić swoimi ulubionymi przyprawami przed usmażeniem
Skrzydełka i ryż z curry
Smażymy skrzydełka na rozgrzanym oleju z obu stron.
Skrzydełka i ryż z curry
Ryż podsmażamy krótko, podlewamy wodą i wsypujemy curry.
Skrzydełka i ryż z curry
Można też przygotować mizerię do obiadu, co nie zajmie długiego czasu