iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Skrzydełka ogniste bardzo kleiste

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie skrzydełka są mocno klejące, dzięki czemu świetnie smakują i wyglądają. Są naprawdę wyraziste w smaku.

Skrzydełka ogniste bardzo kleiste Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Skrzydełka ogniste bardzo kleiste

 

  • 1 kg skrzydełek drobiowych
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki keczupu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryczka chili
  • 2 szczypty papryki słodkiej
  • 2 szczypty papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

Skrzydełka ogniste bardzo kleiste

Przygotowanie skrzydełek

Skrzydełka ogniste bardzo kleiste
Skrzydełka powinny być osuszone i przekrojone na dwa.

Skrzydełka należy umyć i przekroić na dwie części.

Przygotowanie marynaty

Skrzydełka ogniste bardzo kleiste
Czosnek powinien być starty bardzo drobno.

Czosnek ścieramy na papkę na tarce.

ETAP 3:

Skrzydełka ogniste bardzo kleiste
Mieszamy powyższe składniki ze sobą dokładnie.

Mieszamy ze sobą, czosnek, sos sojowy, miód, ocet winny, olej, paprykę słodką i ostrą, oraz posiekaną szalotkę.

Przygotowanie marynaty

Skrzydełka ogniste bardzo kleiste
Składniki powinny razem poleżeć w misce jakiś czas.

Na koniec dodajemy keczup i posiekane chili. Odstawiamy marynatę na 30 minut aby smaki sobą przeszły.

Pieczenie

Skrzydełka ogniste bardzo kleiste
Skrzydełka powinny poleżeć w marynacie przez godzinę.

Skrzydełka pokrywamy marynatą. Odstawiamy na 1 godzinę. Następnie pieczemy przez 50 minut w temp. 170 stopni.