WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Skrzydełka pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Skrzydełka pieczone w ziołowo - czosnkowej marynacie. Są chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Idealne jako przekąska lub danie główne.

Skrzydełka pieczone

Składniki:

Skrzydełka pieczone

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pieczone

ETAP 1:

Skrzydełka z kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć solą i ostrą papryką.

Do oddzielnej miseczki wlać ok. 1 szklankę oleju. Dolać do niego sos sojowy i wymieszać. Dosypać roztarte zioła prowansalskie i przecisnąć przez praskie obrane ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać. Taką marynatą zalać skrzydełka tak aby wszystkie były w niej zanurzone chociaż do połowy. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin.

W trakcie marynowania można skrzydełka przekręcić żeby się równo zamarynowały.

Po kilku godzinach marynowania przełożyć skrzydełka do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika.

Piec ok. godziny w temp. 180 stopni.