Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Skrzydełka pieczone w miodzie i sosie sojowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jedna z moich ulubionych imprezowych przekąsek. Pieczone w sosie sojowym z dodatkiem miodu, czosnku i imbiru skrzydełka są nieodłącznym elementem dobrej imprezy, a jak smakują :D

Skrzydełka pieczone w miodzie i sosie sojowym

Składniki:

Skrzydełka pieczone w miodzie i sosie sojowym

 

  • 2 kg skrzydełek
  • ¼ szklanki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pieczone w miodzie i sosie sojowym
Skrzydełka myjemy i osuszamy. Ze szydełek odcinamy lotki ( nie będą nam potrzebne ) i dzielimy skrzydełka na dwie części. W misce łączymy sos sojowy z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na drobnej tarce imbirem i posiekaną papryczką chilli. Marynatę starannie mieszamy i przekładamy do niej po porcjowane skrzydełka. Skrzydełka marynujemy minimum godzinę, ale im dłużej tym lepiej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni , skrzydełka przekładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego, zalewamy je marynatą i pieczemy 40 minut. Serwujemy razem z powstałym sosem, najlepiej na gorąco, ale skrzydełka świetnie smakują na zimno

Tagi:

sosy