gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Kotlety mielone w sosie pomidorowo-szparagowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne kotlety mielone z mięsa wieprzowego duszone w sosie pomidorowo-szparagowym. Podajemy z ziemniakami.

Kotlety mielone w sosie pomidorowo-szparagowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety mielone w sosie pomidorowo-szparagowym

Kotlety

Sos

  • 300 g szparagów zielonych,
  • 1 cebula,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • pół szklanki wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyzeczka suszonego oregano,
  • szczypta kurkumy.

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w sosie pomidorowo-szparagowym
Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki wielkości większej mandarynki. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

Szparagi kroimy w kostkę ( pozbywamy się twardych części). Cebulę kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dusimy około 5 minut.

Po tym czasie wkładamy koltety i dusimy około 20-25 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego
Kotlety mielone w sosie pomidorowo-szparagowym
Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Kotlety mielone w sosie pomidorowo-szparagowym
Po tym czasie wkładamy koltety i dusimy około 20-25 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.