Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Gotowane podudzia z kurczaka w sosie pieczarkowo-b

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gotowane mięso z wywaru w smacznym, zielonym sosie przyrządzonym z pieczarek i młodych listków botwinki.

Gotowane podudzia z kurczaka w sosie pieczarkowo-b Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gotowane podudzia z kurczaka w sosie pieczarkowo-b

 

  • ugotowane podudzia z kurczaka 4 sztuki
  • pieczarki 120 gram
  • cebula 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • wywar drobiowy 400 mililitrów
  • młode listki botwinki 2 garście
  • Pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Gotowane podudzia z kurczaka w sosie pieczarkowo-b
Ugotowane podudzia zalewamy wywarem, w którym się gotowały. Dusimy kilka minut na małym ogniu, aby mięso było gorące.

Dokładnie oczyszczone pieczarki oraz cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez kilka minut cebulę i pieczarki. Oprószamy solą.

Przekładamy zawartość patelni do rozdrabniacza, dodajemy młode listki botwinki. Zalewamy wywarem. Rozdrabniamy do momentu, aż powstanie jednolity sos. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Polewamy sosem mięso.

Smacznego
Gotowane podudzia z kurczaka w sosie pieczarkowo-b
Dokładnie oczyszczone pieczarki oraz cebulę kroimy w kostkę.
Gotowane podudzia z kurczaka w sosie pieczarkowo-b
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez kilka minut cebulę i pieczarki.
Gotowane podudzia z kurczaka w sosie pieczarkowo-b
Przekładamy zawartość patelni do rozdrabniacza, dodajemy młode listki botwinki.